Jdi na obsah Jdi na menu
 


>zpět na obce našich předků<

Fotogalerie

obcí našich předků s popisem

Obrazek

 

 

 

 

Zde se budu snažit postupně umísťovat fotografie jednotlivých obcí spjatých s rodem Valena a přiblížit tak ona místa, kde naši předkové kdysi pobývali nebo kde stále žijí jejich potomci. Budou se zde nacházet převážně fotografie různých stavení, chalup, historických památek či jinak zajímavých míst ve vztahu nejen k našemu rodu a životu našich předků. Chtěl bych tak co nejvíce přiblížit místa, kde naši předkové žili a utvořit představu, jak to asi kdysi bývávalo.

_________________________________________________________ 

 

 

Fotogalerie obcí našich předků (klikni na odkaz):

 

________________________________________________________________


 

 

Černíč

>nahoru<

Obrazek

bývalá tvrz v Černíči

Odkazy:

 

Zde v Černíči sídlil náš rod Valena od roku 1642, kdy se přiženil do gruntu Jírových(budoucí číslo popisné 7) Jan Valena z Kostelní Myslové. Koncem 18.století se naši předkové přestěhovali do sousední vsí Velký Pěčín. 

Začátek obce u mlýna

Obrazek

Mlýn v Černíči a jeho okolí  

Obrazek   

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ________________________________________________________________

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Kostelní Myslová

>nahoru<  

 

Obrazek

obec Kostelní Myslová

Odkazy:

 

 

 

 

Fotografie Kostelní Myslové jsem pořídil na dušičky v souvislosti s návštěvou rodinného hrobu v Kostelním Vydří dne 26.října 2008.  

Tato obec je místem, odkud pochází snad všechny nám dosud známé větve Valenových. Je to tedy hlavní sídelní centrum celého rodu.  

Náš rod zde sídlil po celá staletí nejméně od poloviny 16.století asi do polovice 19.století, což je neuvěřitelných 300 let.  Je možné, že zde rod Valenových sídlil ještě mnohem dříve. To je ale nemožné prokázat, protože neexistují snad žádné prameny, které by to dokazovaly.

 

 

Okolí vesnice

Na prvním snímku je zachycena cesta směrem od Telče s cedulí značící začátek obce Kostelní Myslová s pohledem na část vesnice. Na následujícím snímku je pohled do kraje ze stejního místa.  

Poslední dva snímky zachycují pohledy na okolní krajinu a ves ze silnice vedoucí do Zadního Vydří. 

Obrazek  Obrazek 

 

 

 

Informační cedule na návsi

První cedule popisuje historii obce Kostelní Myslová-a to nejen v českém jazyce, ale i v jazyce německém a anglickém

Druhá a třetí cedule pojednává o místním rodákovi malíři Františku Náglovi a jeho toulkách po okolním kraji.    

Obrazek   

 

  

 

 

 

 

 

farní kostel sv.Václava

U křižovatky silnice vedoucí do Zadního Vydří zhruba v centru vesnice se nachází farní kostel sv.Václava, který je připomínán jiř roku 1253 a patří tak k nejstarším kostelům na Telčsku. Původně pozdně románský, později přestavěn goticky a současná podoba je barokní z roku 1795. V roce 2000 byl kostel nově opraven.

V tomto kostele se jistě scházelo mnoho generací našich předků nejen při mších a modlitbách, ale také při svatbách, jelikož je kostel farním od r.1785. Před tímto datem byla fara spravována z Telče, ale svatby a bohoslužby se zde zřejmě odehrávaly. Bylo to také z důvodu tehdejšího nedostatku farářů.

Vedle kostela u staré lípy stojí kamenný kříž z roku 1812 (viz foto). Naproti kostelu u fary stojí litinová socha Vítězního Krista z 2.pol.19.století (viz foto). .

Více údajů o této farnosti najdete >zde<

Obrazek    Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Náves a požární zbrojnice

Na první fotce je zachycena náves ležící poblíž kostela. Dále následuje požární zbrojnice, která je součástí návsi. 

Poslední fotka zachycuje pohled na hlavní uličku od jihu směrem ke kostelu. 

Obrazek  Obrazek 

__________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Prostřední Vydří

>nahoru<

 

Odkazy:

 

 

 

Fotografie Prostředního Vydří jsem pořídil na dušičky v souvislosti s návštěvou rodinného hrobu v Kostelním Vydří dne 26.října 2008.

Prostřední Vydří je vsí, ke které má naše rodina nejbližší vztah. Je to tím, že právě odtud pochází naši nejbližší. Narodil se zde totiž můj děda Ludvík Valena. Z Velkého Pěčína se sem do Prostředního Vydří přiženil můj praděda Josef Valena. Naši předkové zde bydleli od počátku 20.století v chaloupce čp.17, která leží hned na začátku vsi.

Okraj vsi a chalupa čp.17 

Při příjezdu do vesnice od Kostelního Vydří se hned na začátku naskytne pohled na chalupu našich předků čp.17. Říkávalo se zde "u Dolníků", protože tady po celá staletí sídlil rod Dolníkových a praděda Josef Valena se sem přiženil. 

Na dalším obrázku je kříž z roku 1810, který je kousek vedle chalupy u rozcestí do Zadního Vydří.

 

Obrazek    Obrazek

 

 

 

 

 

 

Rybník a polní cesta do Zadního Vydří

Na prvním snímku je rybník, který leží kousek za vsí. Na druhém obrázku je cesta do Zadního Vydří, která vede kolem chalupy čp.17 a rybníka z prvního snímku. Po této cestě chodívali kdysi naši předkové navštěvovat příbuzné ze sousední vsi Zadní Vydří.   

Obrazek

Obrazek